Sorin Stănișor - Jurnal de Pandemie, Aprilie 2020, Bacău

Eheei, dragii mei, să vă spun o poveste! Se făcea că prin 1995 (da, în secolul trecut!) învățam la școală despre “antigenic shift și antigenic drift” și în aceeași oră despre Pandemie. La acel moment eram sigur că nu voi prinde așa ceva în timpul vieții mele, cu toate că profesorul ne-a spus – e doar o chestiune de Când, nu de Dacă ... Astăzi, asistăm la un Shift al Coronavirusurilor, deci se poate. Pe când Influenzavirus  – cu o mortalitate de 5% ?... fără Dacă.

14 Aprilie. Full Stop.

Panică ... nu. Haos ... clar. Reajustare ... maxim.

E-coaching, e-learning, e-testing, e-presenting, e-meeting, e-training toate cu E, e bine! Internet să fie, noroc cu noii sateliți ai lui Musk.

Pandemia nu s-a încheiat, este încă departe de a se fi încheiat la 15 Mai. Izolarea inițială a fost o reacție firească, de teamă, însă omenirea nu avea rezervele necesare pentru a rezista mai mult de o luna sau două, așa cum tocmai s-a văzut.

Acum, problema mare este că pompele de petrol nu se pot opri, consumatorii stau acasă, reducând la minimum cheltuielile și mall-urile sunt închise! Acestea se dovedesc a fi cel mai mare sacrilegiu capitalist posibil, deci gata, la muncă și la consumat. În lunile astea, s-a stat și s-a analizat, s-a măsurat și s-a sperat într-o minune. Din păcate, minunea nu există.

După ce problema a fost întoarsă pe toate fețele, s-a conchis că nu există nicio soluție viabilă serioasă, așadar nu avem altceva de făcut decât să înfruntăm vitejește boala. Măsurile propuse de distanțare socială sunt eficiente, dar clar insuficiente; altă variantă mai bună pur și simplu nu s-a găsit pe moment.

Așadar, vom merge ori la bal, ori la spital! Eu zic la ambele :)

Sorin Stănișor, Reprezentant Medical Senior