WÖRWAG STARt UP – un nou start pentru studenţii farmacisti

Interviu cu Farm. Andreea Ianoș

Deputy LQPPV

Manager de Proiect WÖRWAG STARt UP

 

Cum a luat naștere proiectul WÖRWAG STARt UP?

Compania WÖRWAG Pharma România și-a stabilit ca prioritate pentru următorii 5 ani investiția în imaginea și rolul farmacistului în comunitate. Pentru că, din punctul nostru de vedere, farmacistul este, pe langă un profesionist medical bine pregătit, și un „prieten” al comunitatii. În slujba acestei misiuni, am inițiat WÖRWAG STARt UP, un program de instruire destinat studenților farmaciști. Acest program își propune să ofere viitorilor farmaciști acces la programe de cea mai bună calitate, experiențe care să completeze cunoștintele acumulate în facultate și să le ofere o perspectivă completă despre profesia de farmacist.

În ce constă mai exact acest program?

Compania noastă a demarat în acest an proiectul WÖRWAG STARt UP prin intermediul căruia ne menținem o poziție activă în programele de instruire dezvoltate special pentru studenții farmaciști. Obiectivul programului WÖRWAG STARt UP este acela de a susține imaginea și rolul farmacistului în comunitate. Programul „WÖRWAG STARt UP“ are două componente: „Ambasador“ și „Internship“. Fiecare componenta le ofera studenților ocazia de a deprinde cunoștinte si experiente practice în farmacii (programul „Ambasador“) sau în companii din industria farmaceutică (programul „Internship“). În cadrul programului, s-au înscris online, până pe 21 aprilie 2021, 110 studenți. Acestia au interacționat cu unul dintre cele mai complexe și precise instrumente psihometrice de evaluare și îndrumare în carieră, la nivel global – Harrison Assessments (HA). Cu ajutorul partenerilor din Asociația Ascendis am oferit pro bono studenților înscriși în program acces la acest instrument internațional de orientare și dezvoltare în carieră. Instrumentul HA a măsurat și descris punctele forte, opțiunile de carieră și nivelul de satisfacție pentru joburile specifice, precum și factorii care determină dezvoltarea carierei. Pentru că, mai ales în actualul context complicat si complex de pe piața muncii, devine esențial să înțelegi care îți sunt opțiunile, dar mai ales în care dintre ele îți poți dezvolta aptitudinile și trăi o viață profesionlă care să-ți aducă satisfacție și bucurie. Totodată, cei înscriși au beneficiat de 3 seminarii live pe Facebook, precum și de sesiuni de consiliere în carieră individuale sau de grup care să-i ghideze în înțelegerea cât mai detaliată a rezultatelor oferite de acest instrument. Toate aceste sesiuni de consiliere au fost susținute de trainerii si consultanții Asociației Ascendis, specialisti cu experință care își doresc să contribuie continuu la îmbunătățirea educației în România.

Care este modul de desfășurare al programului WÖRWAG START UP Internship?

Începand cu 5 iulie 2021, am dat STARt-ul programului STARt UP Internship - un program de internship complex, desfășurat atât la sediul WÖRWAG Pharma România din Cluj, cât și la parteneri strategici din domeniul farmacovigilenței și asigurarea calității medicamentelor - Media Kompass București și producției, logisticii și distribuției produselor farmaceutice – Bioeel Târgu Mureș.

Din 84 de aplicații atent evaluate, au fost selecționați 30 de viitori farmaciști pentru etapa de INTERNSHIP a proiectului. Un punct de desfășurare al etapei de Internship a fost la partenerii noștri de la Media Kompass București. Pe perioada a trei săptămâni cei 6 studenți au fost repartizați în trei grupuri diferite, având acces la un modul de învățare complex și interactiv despre domeniul farmacovigilenței și regulatory affairs. Tot în etapa de Internship a proiectului WÖRWAG STATt Up, o parte din cei care au aplicat au ales să desfășoare stagiul de practică la partenerii noștri din teritoriu, respectiv compania Bioeel Târgu Mureș. Timp de trei săptămâni, 15 studenți, împărțiți în trei grupe, au avut parte de o experiența de învățare reprezentată printr-un mix între activitățile practice și notiunile teoretice privind producția, distribuția și logistica.

Ce ne puteți spune despre modulul de Internship desfășurat la Wrwag Pharma România?

Accesul la modulul susținut de compania noastră le-a oferit sansa tinerilor studenți de a dobândi experiențe de învățare aplicate, care să completeze cunoștințele acumulate în facultate și, totodată, le-a oferit o perspectivă completă asupra profesiei de farmacist. Studenții care ne-au călcat pragul la sediul companiei din Cluj-Napoca au avut sansa de a întâlni o parte a echipei noastre, începând cu reprezentanți din managementul companiei care au arătat multă deschidere și dorință de a transmite cât mai multe informații despre o potențială carieră în domeniu, până la reprezentanți medicali si de vanzari, care le-au prezentat internilor activitatea de teren direct în etapa de relaționare cu specialiști din domeniul sănătății, medici sau farmacisti.

Timp de trei săptămâni, 9 studenți, împărțiți în trei grupe, au luat parte la activități organizate de colegii noștri de la Cluj-Napoca, întâlniri prin intermediul cărora au afla atât informații despre marketingul și promovarea produselor din portofoliul companiei noastre, strategia și munca din spatele lansării unor produse, cât și aspecte care țin de relația și colaborarea dintre reprezentanții medicali și medici sau farmacisti, procesul de diseminare a informației și aspecte care vizează etica unui brand și focusul constant pe beneficiarii produselor noastre. Prioritatea noastră sunt clienții, aceasta fiind și una din valorile și direcțiile companiei noastre!

Care este, în opinia dumneavoastră, cel mai mare avantaj pe care îl are de oferit acest program?

Avem nădejde că programele de training din cadrul WÖRWAG Pharma România și partenerii noștri Media Kompass București și Bioeel Târgu Mureș au oferit internilor șansa de a descoperi un posibil si viitor loc de muncă în cariera lor de profesioniști în domeniul sănătății, precum și o imagine completă asupra rolului farmacistului în comunitate. Sperăm că stagiul de pregătire alături de noi, WÖRWAG Pharma România, o companie performanta in România, cu valori bine stabilite si promovate in echipa naostra, să le ofere șansa de a îmbrățișa experiențe valoroase în viitor în materie de posibilități de carieră potrivite absolvenților de Farmacie.

Când se va desfășura programul WÖRWAG STARt UP Ambasador?

A doua componentă a proiectului se va desfășura începând cu luna septembrie, cu proiectul pilot implementat în orașul Iași. WÖRWAG STARt Up AMBASADOR are ca principal obiectiv șansa de a experimenta direct rolul de educator al pacientului în farmacie dintr-o perspectivă diferită, în cadrul unui program care va asigura constant îndrumare și suport. O experiență care întregește cunoștințele acumulate în facultate și le oferă tinerilor farmaciști o viziune mai completă.

Cum ați contribuit dvs. şi echipa dvs. la acestă experiență valoroasă care le deschide viitorilor absolvenți ai Facultății de Farmacie noi posibilități de carieră în arii complementare ale domeniului farmaceutic?   

Îmbinarea cunoștințelor teoretice cu exemplele practice din experianța fiecăruia, într-o atmosfera informală, a ajutat la întelegerea opțiunilor participanților, cât și crearea cadrului propice pentru întrebări și răspunsuri în ceea ce privește optiunile de carieră pentru tinerii absolvenți ai Facultății de Farmacie. Prezența companiei noastre în sectorul de formare continuă și integrare pe piața muncii a tinerilor studenți de Farmacie ne oferă premizele necesare pentru a spera la un viitor profesionist și plin de valori morale în ceea ce privește activitățile din domeniul industriei farmaceutice din România.

Ce mesaj aveți pentru tinerii studenți la Farmacie?

Să fie conștienți de multitudinea posibilităților de carieră și de satisfacția sufletească pe care ți-o oferă profesia de farmacist. Chiar dacă cei mai mulţi dintre tinerii absolvenţi se gândesc să aleagă farmacia de circuit deschis (comunitară), ca loc de exercitare a profesiei, îmi doresc ca aceștia să fie conștienți de faptul că domeniul farmaceutic oferă şi alte oportunităţi de carieră pentru cineva aflat la început de drum profesional, şi nu numai. Să lucrezi în industria farmaceutică, într-o companie farmaceutică, în agenţia de reglementare a medicamentului, într-o universitate sau în administraţie reprezintă adevărate provocări în carieră, prin aspectele particulare ale activităţii pe care le presupune fiecare dintre acestea, precum şi prin posibilităţile de dezvoltare profesională, de afirmare şi recunoaştere în profesie.  

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com